Вітамін С – це основний водорозчинний антиоксидант у крові та клітинах тканин.
Вітамін С потрібен:- для розвитку та роботи шкіри, ясен, зубів, кісток,
- для нормального загоєння ран,
- для підвищення опірності організму, запобігання весняній втомі та стресу, < li>для зменшення утворення нітрозамінів,
- для перетворення фолієвої кислоти, що надходить в організм, на фолати,
- для нормальної роботи мозку,
- для управління синтезом стероїдних гормонів, для синтезу з холестерину жовчної кислоти та регулювання рівня холестерину в крові,
- для посилення всмоктування негемового заліза (тобто з їжі рослинного походження).
- не зберігайте і не вимочуйте овочі та фрукти у воді,
- використовуйте рідину, що залишилася після варіння овочів,
- тримайте свіжі фрукти в холодильнику, у відкритому вигляді не більше 2-3 днів.
У порівнянні з іншими людьми курцям потрібно більше вітаміну С (на 30 мг на день більше). Також у більших кількостях вітаміну С потребують вагітні та годуючі матері (на 10 мг на день більше). Нестача вітаміну С може виявлятися в зниженій здатності організму чинити опір окислювальним процесам, в виснаженні та дратівливості. При тривалому дефіциті вітаміну С може розвинутись цинга. Симптоми цинги з'являються, коли рівень вітаміну С у плазмі падає нижче 11 мкг/л або загальні запаси в організмі – нижче 300 мг. Цингу – вкрай рідкісний стан. Біодоступність вітаміну С при дозах не більше 100 мг становить не менше 80%, при 200–500 мг – 60–70%, при дозах понад 1000 мг – менше 50%. Великі кількості вітаміну С можуть призвести до діареї та інших порушень. травлення, а у людей з підвищеною чутливістю до аскорбінової кислоти – і до підвищеного утворення каменів у нирках. Найкращими джерелами вітаміну С є овочі та фрукти, ягоди, соки; шипшина, обліпиха, паприка, чорна смородина, ожина, полуниця, цитрусові, червона смородина, капуста, броколі, цибуля-порей, бруква, аґрус, малина, помідори, цвітна капуста. Рекомендовані в день приблизно 100 мг вітаміну наступні продукти: 12 г ягід шипшини, 60 г ягід обліпихи; паприки або петрушки,