L-Карнітін – Необхідний інгредієнт збільшення жирового обміну речовин. Відіграє визначальну роль в утилізації жирів організмом шляхом введення їх усередину клітини. Збільшує імунітет, посилює працездатність організму. Карнітін був розкритий російським ученим в 1905 році. Він синтезується з двох амінокислот (лізину і метіоніну) за участю вітамінів С, В6, ніацину та заліза. В організмі людини знаходиться, перш за все, в м'язах, у тому числі в серцевій. L-карнітин відіграє колосальну роль в обміні жирів, сприяючи їх переробці в енергію. Заощаджується запас глікогену, збільшується витривалість під час тренувань та змагань, суттєво покращується постачання клітин киснем.
У спортсменів часто відзначається брак L-карнітину. У цьому випадку погіршується серцева діяльність, збільшується вміст тригліцеридів у крові. p>* піднімає фізичну витривалість;
* скорочує період відновлення;
* збільшує насичення клітин киснем;
* удосконалює діяльність серцевого м'яза;
< p>* знижує рівень холестерину.