Креатін — це амінокислота, яка утворюється на основі аргініну та гліцину в печінці, підшлунковій залозі та нирках. Вперше креатин був штучно синтезований у 1993 році у вигляді креатину моногідрату.
Креатин посилює дію фосфокреатину в клітинах скелетних м'язів, підвищуючи тим самим їх працездатність. По-перше, виділяється більше енергії, що дуже важливо під час проведення силових тренувань. По-друге, стомлення настає пізніше. Завдяки цьому з'являється унікальна можливість зробити свої заняття у спортивному залі інтенсивнішими.
Приймаючи протягом п'яти днів по 20 г цього препарату, ви підвищите рівень креатину в м'язах на 20% і помітно прискорите регенерацію фосфокреатину після значних фізичних навантажень . Клінічні дослідження довели, що при дотриманні даного дозування помітно покращується робота м'язів як в умовах короткочасного інтенсивного навантаження, так і при тренінгу "до відмови". З того моменту, як креатин надійшов на ринок, ніяких побічних ефектів виявлено був. Лише в поодиноких випадках відзначалися судоми, які пояснювалися недостатнім споживанням рідини під час прийому креатину. Очевидно, що посилити дію креатину можна за рахунок його прискореного всмоктування. У ході експериментів було встановлено, що прості вуглеводи допомагають креатину швидше проникати крізь стінку шлунка. Як уже зазначалося, оптимальним поєднанням є комбінація з креатину моногідрату та виноградного соку.
Більш активному проникненню креатину в кров також сприяють різні фосфати (динатрієва, магнієва та калієва солі). Подібну дію мають деякі амінокислоти (наприклад, таурин) у дозах порядку 1 г на кожні 5 г креатину моногідрату.