Іноді повільніше - краще, особливо, коли йдеться про швидкість засвоєння протеїну.
У той час як швидке засвоєння протеїну потрібно безпосередньо до і після тренування, повільне вивільнення бажано в інший час. Казеїновий протеїн чутливий до рівня pH і кислотного середовища шлунка. В результаті йому потрібно більш ніж удвічі більше часу для розщеплення на амінокислоти в порівнянні з сироваткою та іншими протеїнами. Вважається, що це високоякісний протеїн, оскільки він легко асимілюється і дає достатню кількість амінокислот, які не можуть бути синтезовані самим організмом. Ще одна корисна властивість казеїну полягає в тому, що він дає почуття ситості. Казеїн чинить легкий тиск на стінки шлунка. З боку шлунка надходять у такий спосіб сигнали в головний мозок про те, що шлунок наповнений і треба припинити їсти. Казеїн засвоюється повільніше від усіх інших типів протеїну. Це дозволяє створити ефект повільного вивільнення "time-released", тобто постійний приплив амінокислот у м'язи протягом тривалого часу.